EP 014 – Branko Mijajlović, mesara Morava

Iskoristite promo kod UMAMIŠEGRT za 15% popusta na prve 3 kupovine na https://www.volver.rs

Podržite kreiranje podkasta na BuyMeACoffee ili Patronu i uživajte u ranom pristupu epizodama kao i ekskluzivnim bonus sadržajima: https://www.buymeacoffee.com/umamisegrt https://www.patreon.com/umamisegrt

Šta znači sveže meso i koliko sveže treba da bude? Šta nam boja mesa (ne) govori? O procesu suvog zrenja mesa – zašto meso odležavamo, koje su prednosti i zašto je skuplje od svežeg? Šta je tačno rozbratna i kako je režemo? Šta su potplećka, rib-eye, ramstek, t-bone a šta porterhouse stejk? Od kojih komada mesa se može praviti tartar a kako je nastao Moravin po receptu ekipe iz kraja? O tome zašto recept za ćevape nije tajni i kako ih je potrebno pripremiti da bi bili najukusniji? O masnoći mesa – od posne italijanske „vicciole“ do najprošaranije japanske „Kobe wagyu“ govedine – šta danas znači kvalitetno meso? Da li svetlija boja mesa teletine obavezno znači da je meso mlađe? O poskupljenjima mesa, razlozima i pratećim problemima, o pravcima razvoja proizvodnje, državnim subvencijama i ekologiji proizvodnje junetine. O novom rezu iz Morave – „poklopcu“ i zašto meso nije banana?

U pokušaju da dekonstruišemo osnove kvalitetnog i ukusnog mesa razgovarao sam sa Brankom Mijajlovićem, suvlasnikom mesare Morava, jedne od najpopularnijih beogradskih mesara sa dugom tradicijom kvaliteta. Uživajte u novoj epizodi i ne zaboravite da zapratite YT kanal, kliknete dugmence za notifikacije (zvonce) kao i da pošaljete vaše komentare!

Produkcija: http://www.podcast.rs