Iskoristite promo kod UMAMIŠEGRT za 15% popusta na prve 3 kupovine na https://www.volver.rs

Podržite kreiranje podkasta na BuyMeACoffee ili Patronu i uživajte u ranom pristupu epizodama kao i ekskluzivnim bonus sadržajima:

https://www.buymeacoffee.com/umamisegrthttps://www.patreon.com/umamisegrt

Produkcija: http://www.podcast.rs

Razgovarali smo o vinskim pojmovima „organsko“, „biodinamičko“, „prirodno“, „low-intervention“ i na kraju krajeva „oranž“ ili ćilibarno vino… O ezoteričnim aspektima proizvodnje biodinamičkih vina – energiji vina, rasporedu i kretanju planeta i fazama meseca u odnosu na radove u vinogradu, zakopavanju kravljeg roga i pripremi preparata u homeopatskim dozama… O pospešivanju biodiverziteta vinograda – travama, pticama, drveću, vodi i njihovim međusobnim odnosima..

Razjasnili smo proces proizvodnje vina, uticaj „divljih“ (autohtonih) i selekcionisanih kvasaca, (ne)kontrolisanju temperature tokom fermentacije, uticaj amfora (kvevra) i kako se vino u njima „porađa“? Šta je problem sa sulfitima u vinu? O procesu konverzije, organskom i biodinamičkom sertifikatu, vinima od organskog grožđa nasuprot organskih vina..

Sa idejom da slušaocima približimo temu vina koja nisu proizvedena konvencionalnim postupcima, razgovarao sam sa Bojanom Baša,osnivačem vinarije „Baša“.