Iskoristite promo kod UMAMIŠEGRT za 15% popusta na prve 3 kupovine na https://www.volver.rs
Podržite kreiranje podkasta na BuyMeACoffee ili Patronu i uživajte u ranom pristupu epizodama kao i ekskluzivnim bonus sadržajima:
https://www.buymeacoffee.com/umamisegrt
https://www.patreon.com/umamisegrt
Produkcija: http://www.podcast.rs
Sa idejom da razjasnimo tematiku kuhinjskih noževa, razgovarao sam sa Bogdanom Drekalovićem, suvlasnikom radionice „Be Sharp“.
Koji nož je univerzalan a koji je najbolje kupiti za svoj prvi nož? Da li su „damaskus“ noževi oštriji od ostalih i koliko je važno u koliko slojeva su pravljeni? Kako da nož bude produžetak korisnikove ruke? Da li novi nož stiže naoštren i spreman za upotrebu? Da li oštrina noža menja ukus i doživljaj namirnica?
Da li su japanski noževi broj 1 i zašto – o tradiciji, saradnji i želji jedne nacije da dosegnu maksimum. O drškama noževa – materijalima, tehnikama stabilizacije drške, balansiranju noža i njihovom servisiranju. O kupovini japanskog noža, očekivanjima i navikavanju na novi nož. O oblicima sečiva kod japanskih i nemačkih noževa… Koje su karakteristike visoko karbonskih čelika a koje mekših čelika – o tvrdoći, lakoći oštrenja, trajanju oštrine i proizvodnji japanskih „super-čelika“… O jednostrano oštrenim sečivima nasuprot dvostrano oštrenih.. O oštrenju na kamenu, masatima, kožnim stropovima – tradiciji, prednostima i manama.. O održavanju noževa – stvaranju patine i rđanju… o održavanju oštrine noža i korišćenju kućnih alata za oštrenje..