Iskoristite promo kod UMAMIŠEGRT za 15% popusta na prve 3 kupovine na https://www.volver.rs
Podržite kreiranje podkasta na BuyMeACoffee ili Patronu i uživajte u ranom pristupu epizodama kao i ekskluzivnim bonus sadržajima:
https://www.buymeacoffee.com/umamisegrt
https://www.patreon.com/umamisegrt
Produkcija: http://www.podcast.rs
Razgovarao sam sa Nemanjom Papićem, somelijerom i menadžerom „Mio Ristorante e Caffe“ u Rankevoj ulici na Vračaru.
Razgovarali smo o autohtonim sortama vina Srbije – šta tačno znači „autohtono“ i koje su to sorte u Srbiji? O renesansi prokupca koja se dešava u poslednjih dvadesetak godina i o njegovom potencijalu – šta možemo očekivati u čaši, koje stilove danas rade srpski vinari i kako izgleda jedan autentičan srpski prokupac u 2022. godini? Tamjanika, omiljeno vino vinskih početnika čiji miris zove nas vraća u detinjstvo i mami osmehe.. O desertnim tamjanikama i kasnim berbama iz vinarije Budimir… o Smederevki i vinariji Janko, o genijalnoj vinskoj „laboratoriji“ Oskara Maurera i njegovom doprinosu očuvanju starih sorti sa zanimljivih geografskih položaja.. o novonastalim sortama kao što je Morava i vinskoj kući Tonković koja je glavni motor promocije kadarke u Srbiji.. O jagodi Koste Botunjca koju danas rade i druge vinarije i naravno o grašcu belom, ranije poznatom pod imenom italijanski rizling i zašto se neke vinarije vraćaju starom imenu dok druge ostaju tradicionalno opredeljene ka nazivu italijanski rizling?
Nadam se da ćemo uspeti da vam približimo makar neke od sorti koje smo pomenuli i da ćemo i one neodlučne usmeriti ka tome da eksperimentišu i uživaju i njima a samim tim učestvuju i u kreiranju njihove sudbine na našim prostorima…