Iskoristite promo kod UMAMIŠEGRT za 15% popusta na prve 3 kupovine na https://www.volver.rs
Podržite kreiranje podkasta na BuyMeACoffee ili Patronu i uživajte u ranom pristupu epizodama kao i ekskluzivnim bonus sadržajima:
https://www.buymeacoffee.com/umamisegrt
https://www.patreon.com/umamisegrt
Produkcija: http://www.podcast.rs
Razgovarao sam sa Tamarom Ognjević, direktorkom Artis centra, istoričarkom umetnosti i gastroheritologom o tome šta je gastroheritologija i koje uvide i saznanja o gastronomskom nasleđu možemo steći proučavajući je.
Šta je to gastroheritolog, čime se bavi i kako je jedan istoričar umetnosti zbog Entoni Bordejna ušao u gastroheritološke vode?
O čuvenom sastanku Stefana Nemanje i rimskog cara Fridriha Barbarose i da li je mit o Nemanjinom korišćenju zlatne viljuške istinit? O tradiciji srpske krsne slave i hrani koja se na njoj služi i koja su to jela koja je potrebno svrstati na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa, pored slavskog kolača? O ajvaru i tome koje smo gastronomske navike i običaje nasledili od nemaca, cicvara i sefarda? O promeni habitusa, prelasku iz sela u gradove i promenama koje su se odrazile na gastronomiju… O tome kako je još Pata Marković u svom Velikom narodnom kuvaru, između dva rata pozivala domaćice da mese slavski kolač sa decom, a da ga ne kupuju… O tome kada smo počeli da zapisujemo recepte, koristimo šporet i da li je istorija gastronomije u stvari istorija gladi?