Iskoristite promo kod UMAMIŠEGRT za 15% popusta na prve 3 kupovine na https://www.volver.rs
Podržite kreiranje podkasta na BuyMeACoffee ili Patronu i uživajte u ranom pristupu epizodama kao i ekskluzivnim bonus sadržajima:
https://www.buymeacoffee.com/umamisegrt
https://www.patreon.com/umamisegrt
Produkcija: http://www.podcast.rs
Razgovarao sam sa Dr Aleksandrom Misojčićem, psihijatrom i sistemskim porodičnim psihoterapeutom o temama u kojima se prožimaju gastronomija i njegova struka.
Da li novija istorija hrane – istorija krivice koju osećamo? Kako se promenio odnos prema hrani od vitalnog nagona do važne stavke u funkciji našeg zadovoljstva? O ljudima sa oralnim karakterom, „oralcima“ – naglašenih potreba za hranom, koji puno pričaju, žvaću, naglašenih usta – do njihove česte emocionalne zavisnosti od hrane i osećaja krivice u odnosu sa hranom.. O mirisima detinjstva, „comfort food“-u i sistemu asocijacija koje nam pružaju prijatne osećaje.. Da li smo kroz američke filmove naučeni da se tešimo sladoledom? O druženju uz hranu i da li se do „srca dolazi preko stomaka“? O instituciji nedeljnog ručka, važnoj emotivnoj komponenti iz sistema patrijarhalne porodice, koja se menja i evoluira i gde nas to vodi?
O transgeneracijskim porodičnim mitovima i kulturi porodice koje nas usmeravaju ali ne i određuju u potpunosti… O začaranom krugu društvenih pritisaka koje osećamo i imperativu zdravog života, diktaturi estetike i nametnutim slikama „savršenog“ života…